Bel ons vandaag! M • +31 (0) 6 531 873 53|info@cokabouw.com
Loading...
Projecten2017-08-03T18:48:31+00:00

Heb je een bouwproject waar we mee kunnen helpen?

CONTACT OPNEMEN

OBA Bijlmer ging verhuizen

OBA Bijlmer gaat verhuizen naar Bijlmerplein 395. De oude vestiging aan de Frankemaheerd is zaterdag 17 december 2016 voor het laatst geopend. Het streven is om eind maart 2017 de nieuwe OBA-vestiging te openen.

Wat gaat er gebeuren?

OBA Bijlmer gaat verhuizen naar het voormalig belastingkantoor gelegen aan het Bijlmerplein. De OBA zal de nieuwe locatie delen met Imagine IC. Imagine IC programmeert exposities en debatten in OBA vestigingen en andere plekken door de hele stad.

OBA Bijlmerplein

Op woensdag 24 mei opent OBA Bijlmerplein haar deuren aan Bijlmerplein 393 in het voormalig belastingkantoor. We hebben nog ruimere openingstijden. In deze nieuwe OBA is nog meer plek om te lezen, te werken en te studeren. Er is o.a. een uitgebreide jeugdcollectie en een Surinaamse en Antilliaanse collectie. Er zijn diverse zalen voor groepsbijeenkomsten. Ouders van jonge kinderen kunnen terecht voor het succesvolle BoekStart. Voor iedereen die zijn Nederlands en/of computervaardigheden wil verbeteren zijn er speciale workshops.

Lees verder

In de Warmoesstraat staan huizen ouder dan het Houten Huis op het Begijnhof

Uit dendrochronologisch onderzoek is gebleken dat Warmoesstraat 90 dateert uit ca. 1485. Daarmee is het ogenschijnlijk niet opvallende pand ouder dan het Houten Huis op het Begijnhof, tot nu toe bekend als het oudste huis van Amsterdam.

De ontdekking is gedaan door bouwinspecteur Wytse Teerling en bevestigd door Bureau Monumenten & Archeologie (BMA). In 2010 woedde

er een felle brand, maar gelukkig bleef de brand beperkt tot het met dubbele gipsplaten goed geïsoleerde trappenhuis dat als een schoorsteen uitbrandde. De opknapbeurt daarna leidde tot de ontdekking. De inspecteur trof korbelen en sleutelstukken aan die hem erg oud leken, hetgeen niet overeenkwam met de voorgevel uit ca. 1800. Het pand staat niet op de monumentenlijst en is als ‘orde 2’ gewaardeerd. De bouwinspecteur heeft meteen BMA erbij gehaald. Het werd, zoals hij het zelf noemt, “de ontdekking van zijn (werkzame) leven”. Met een open boor werd een aantal monsters van het spinthout genomen dat vervolgens in Berlijn is onderzocht. In het zogenaamd dendrochronologisch onderzoek wordt aan de hand van de jaarringen een datering gemaakt van de ouderdom van het hout. Dergelijk onderzoek gebeurt nog niet zo lang in Amsterdam en zet alles wat we dachten te weten op z’n kop.
Lees hier verder