Heb je een bouwproject waar we mee kunnen helpen?
OBA Bijlmer ging verhuizen
OBA Bijlmer gaat verhuizen naar Bijlmerplein 395. De oude vestiging aan de Frankemaheerd is zaterdag 17 december 2016 voor het laatst geopend. Het streven is om eind maart 2017 de nieuwe OBA-vestiging te openen.
Wat gaat er gebeuren?
OBA Bijlmer gaat verhuizen naar het voormalig belastingkantoor gelegen aan het Bijlmerplein. De OBA zal de nieuwe locatie delen met Imagine IC. Imagine IC programmeert exposities en debatten in OBA vestigingen en andere plekken door de hele stad.
OBA Bijlmerplein
Op woensdag 24 mei opent OBA Bijlmerplein haar deuren aan Bijlmerplein 393 in het voormalig belastingkantoor. We hebben nog ruimere openingstijden. In deze nieuwe OBA is nog meer plek om te lezen, te werken en te studeren. Er is o.a. een uitgebreide jeugdcollectie en een Surinaamse en Antilliaanse collectie. Er zijn diverse zalen voor groepsbijeenkomsten. Ouders van jonge kinderen kunnen terecht voor het succesvolle BoekStart. Voor iedereen die zijn Nederlands en/of computervaardigheden wil verbeteren zijn er speciale workshops.
In de Warmoesstraat staan huizen ouder dan het Houten Huis op het Begijnhof
Uit dendrochronologisch onderzoek is gebleken dat Warmoesstraat 90 dateert uit ca. 1485. Daarmee is het ogenschijnlijk niet opvallende pand ouder dan het Houten Huis op het Begijnhof, tot nu toe bekend als het oudste huis van Amsterdam.
De ontdekking is gedaan door bouwinspecteur Wytse Teerling en bevestigd door Bureau Monumenten & Archeologie (BMA). In 2010 woedde
er een felle brand, maar gelukkig bleef de brand beperkt tot het met dubbele gipsplaten goed geïsoleerde trappenhuis dat als een schoorsteen uitbrandde. De opknapbeurt daarna leidde tot de ontdekking. De inspecteur trof korbelen en sleutelstukken aan die hem erg oud leken, hetgeen niet overeenkwam met de voorgevel uit ca. 1800. Het pand staat niet op de monumentenlijst en is als ‘orde 2’ gewaardeerd. De bouwinspecteur heeft meteen BMA erbij gehaald. Het werd, zoals hij het zelf noemt, “de ontdekking van zijn (werkzame) leven”. Met een open boor werd een aantal monsters van het spinthout genomen dat vervolgens in Berlijn is onderzocht. In het zogenaamd dendrochronologisch onderzoek wordt aan de hand van de jaarringen een datering gemaakt van de ouderdom van het hout. Dergelijk onderzoek gebeurt nog niet zo lang in Amsterdam en zet alles wat we dachten te weten op z’n kop.
Lees hier verder
Van 5 verdiepingen naar 1 groot huis
Vroeger toen de grachten panden gemaakt werden was hun functie totaal anders dan wat de meeste vandaag gebruikt voor worden. De huizen of pakhuizen worden vandaag vaak gebruikt als kantoor of woonhuis.
De renovatie van dit pand begon met het verwijderen van al het asbest dat in het dak zat verwerkt. Dit spul is brandwerend maar zeer gevaarlijk om mee te werken. De renovatie begon nadat dit gevaar was weg gehaald door een erkend bedrijf.
Het mooie van dit soort oude panden is de geschiedenis die je daadwerkelijk terug kan zien in contractuele plekken. Ook is het interessant om erachter te komen dat deze straat ook daadwerkelijk een gracht was. u kunt meer over de geschiedenis lezen hier.
Soms mag je niet veel aanpassen van de gemeenten omdat het een oud pand is en het stadsgezicht erg goed beschermd wordt in Amsterdam. Maar soms zijn er wat mogelijkheden die toch binnen het plaatje kunnen vallen. zoals een glazen uitbouw. hierdoor worden er geen regels doorbroken maar kunt u wel genieten van natuurlijk licht en een grote keuken.
Van een zolder opslag naar een huis met veel karakteristieke uitstraling
Om een zolder ruimte te verbouwen naar woonruimte zijn er een aantal voorzieningen nodig. denk aan: Keuken/Badkamer/slaapkamer en natuurlijk een woonkamer. Ook zijn er een aantal eisen om deze ruimtes te mogen beschouwen als woonruimtes. Om ervoor te zorgen dat uw ruimte gebruikt mag
worden als woonruimte en om u te begeleiden heeft de overheid een lijst gemaakt die ook we de “Puntentelling” word genoemd.
Bij een totale renovatie worden er tekeningen gemaakt van het gewenste resultaat, de tekeningen vertellen de werknemers
ook waar er nieuwe muren komen een waar oude muren weg mogen. dit moet echter wel gewaarborgd worden door de constructie begeleider.
De volgende stap is om de oude aanwezige voorzieningen te verplaatsen of te verwijderen. In deze stap worden de bestaande muren die niet in de nieuwe situatie terug komen worden verwijderd. Ook wordt er gekeken naar de isolatie en wat er allemaal mogelijk is. Ook voor de isolatie wordt er een keurmeester bij betrokken zodat het gewenste energie label behaald zal worden.
na de demontage van de oude voorzieningen worden de nieuwe materialen gebracht en kan de opbouw beginnen. Tijdens de opbouw worden de contractuele eisen, Energie label eisen en de Puntentelling van de gemeente aangebracht.
– Voor het energie label betekent dit: Isolatie wol aanbrengen tegen het dak maar ook isolerende platen op de grond, en een voorzetwand die ook voorzien wordt van isolatie. Het isoleren maakt een huis ietsjes kleiner maar de waarde van deze isolatie kunt u elke maand terug zien.
– Voor de contractuele eisen betekent dit: Het aanbrengen van verstevigingen zoals een stalen balk. Omdat het in dit geval gaat om een ruimte die van doel wordt veranderd moet de constructie dit wel kunnen ondersteunen. Ook is het mogelijk dat er meerdere vloerbalken geplaatst moeten worden of om de bestaande constructie te verstevigen.
– Voor de puntentelling: De punten telling wordt gehanteerd als een begeleidings-middel. De punten geeft u het recht op een bepaalde huur te vragen of om
tijdens de verkoop de waarde terug te zien. Ook geeft het inzicht in wat het geld waard is en wat meer voor u zelf is.
Met deze begeleiding en ons advies komen wij samen met de klant uit op een zeer compleet huis met alle wensen en die ook nog eens voldoen aan de gemeentelijke eisen. U kunt zelf ook naar deze eisen kijken op de volgende website daar kunt u lezen over de puntentelling en zelfs invullen wat u aan eisen heeft en hoeveel punten die waard zijn. Klik hier